آزمایشهای خون تشخیص دیابت
انواع مختلفی از آزمایش خون برای تشخیص بیماری دیابت وجود دارد که در ادامه معرفی شدهاند.
آزمایش A1C
این آزمایش یکی از معمولترین آزمایشها برای تشخیص دیابت است زیرا نتایج آن سطح قند خون را در طول زمان تخمین میزند و شما قبل از آزمون نیاز به ناشتایی ندارید. این آزمایش با نام آزمایش هموگلوبین گلیکهشده نیز شناخته میشود. براساس نتایج این آزمایش مشخص میشود چه میزان گلوکز به هموگلوبین شما متصل شده است. آزمایش A1C میانگین قند خون شما را برای حدود ۳ ماه قبل اندازهگیری میکند که عمر گلبولهای قرمز خون است. این آزمایش نیاز به گرفتن مقدار کمی خون دارد. خون میتواند از طریق نوک انگشت با یک سوزن کوچک و یا از بازوی شما گرفته شود.
آزمایش قند خون تصادفی (RPG)
آزمایش قند خون تصادفی شامل گرفتن نمونه خون در هر زمانی، بدون در نظر گرفتن زمان آخرین وعده غذایی است. در نتایج این آزمایش میزان قند خون برابر یا بیشتر از ۲۰۰ میلیگرم بر دسی لیتر نشانه دیابت است.
آزمایش قند خون پس از ناشتایی (FPG)
آزمایش قند خون پس از ناشتایی شامل گرفتن نمونه خون پس از تقریبا 10 تا ۱۲ ساعت ناشتایی است، که به طور معمول به معنای عدم مصرف غذا و نوشیدنی در این مدت است. نتایج قند خون پس از ناشتایی به صورت زیر است:
- ۹۹ میلیگرم در دسی لیتر یا کمتر: طبیعی
- ۱۰۰ تا ۱۲۵ میلیگرم در دسی لیتر: پیش دیابت
- ۱۲۶ میلیگرم در دسی لیتر یا بیشتر: دیابت
آزمایش تحمل گلوکز خوراکی (OGTT)
این آزمایش طی 2 ساعت انجام میشود. ابتدا، سطح قند خون شما اندازه گیری میشود. سپس، یک نوشیدنی شیرین میل میکنید که مقدار مشخصی گلوکز دارد. بعد از 2 ساعت، سطح قند خون شما مجددا اندازه گیری میشود. قبل از انجام این آزمایش برای مدت حداقل ۳ روز یک رژیم غذایی معمول و بدون محدودیت همراه با فعالیت بدنی رعایت شود. شب قبل از آزمایش بین 10 تا 12 ساعت ناشتایی نیاز است.
آزمایش چالش گلوکز (GCT)
این آزمایش به منظور غربالگری بانوان مبتلا به دیابت شیرین در دوران بارداری (هفته ۲۸-۲۴ بارداری) انجام میشود. برای انجام این آزمایش دادن نمونه ادرار و بررسی آن از نظر وجود قند با هر بار خونگیری توصیه میشود. برای آمادهسازی و نمونهگیری حداقل ۹۰ دقیقه زمان لازم است. ناشتا بودن برای این آزمایش ضروری نیست ولی از آخرین وعده غذایی باید حداقل ۲ ساعت گذشته باشد.